Bestel: Isparta rozenoogst tour 2020

Rozenteelt in mei in Isparta

Als Mei naar rozen ruikt, betekent dit dat je in Isparta bent en het is de oogsttijd van de rozen. Wanneer de rozengeur wordt toegevoegd aan de west-mediterrane geografie waar bergen meren ontmoeten, verwelkomt Isparta ons met al zijn schoonheid.

Lake Eğirdir

De lokale bevolking van Isparta zegt:

"Zowel ons meer als onze roos zijn beroemd." Ze hebben gelijk. De populariteit van het Merengebied is geen geheim. Talloze alternatieven voor liefhebbers van geschiedenis, trekking, reizen en fotografie zijn beschikbaar in alle seizoenen. Zelfs als je er bent om rozen te ruiken en te oogsten, kan de schoonheid van Lake Eğirdir je boeien. In Eğirdir, die langs de zuidelijke oevers van het meer, Canada, Yeşilada, een schiereiland dat in het meer projecteert, is gevestigd, Dündar Bey Madrasa (Taş Medrese) dat nu wordt gebruikt als overdekte bazaar, de Hızır Bey-moskee die aantrekkingskracht uitoefent aandacht met zijn architectuur, Aya Stefanos (Yeşilada) kerk, Akpınar Village Observatie Terras waar u kunt kijken naar de prachtige bergen en het 'zeven kleuren' meer zijn enkele van de plaatsen om te zien.

 ​

Aya Stefanos (Yeşilada) Kerk

De bloem die het lot van een stad veranderde
Of er nu rozenoogst is of niet, er zijn veel producten beschikbaar om alle geneugten te ervaren die hebben bijgedragen tot het leven in alle seizoenen. Zoals de debatten over wie de roos als eerste naar Isparta heeft gebracht, was het Gülcü İsmail Efendi of İslamköylü Hacı Abdilağazade İzzet Ağa, ga verder, hier is het meest acceptabele verhaal: İsmail Efendi wordt opgeroepen naar Bulgarije en ontmoet daar de bloem. Hij realiseert zich het mooie inkomen dat Bulgaren verdienen door rozen te oogsten, ze in ketels te koken, hun olie af te leiden en die olie te verkopen. Als degenen die hun plicht vervullen de henna mee naar huis nemen, neemt İsmail Efendi een rozenzaailing mee naar Isparta. Volgens een gerucht verbergt hij de zaailing in zijn wandelstok helemaal van Kızanlik naar Isparta.

Rozenolie voor de hele wereld
Van de rozenproducten is rozenolie met name belangrijk, niet alleen voor Turkije maar ook voor de wereld. Isparta met zijn grote rozentuinen voldoet momenteel aan de 65 procent van de rozenolieproductie van de wereld. Rose-producten zijn divers: rozenweelde met bloemblaadjes, rozengeur, parfum, confituur, water, olie, kaarsen, crèmes, shampoo, make-up producten, rozengeur en gebedskleed. Er zijn ongeveer 1350 roze soorten over de hele wereld. Volgens de informatie die door de afdeling cultuur en toerisme van Isparta is verstrekt, zijn er 24 geregistreerd in de Turkse flora. Stengels van Isparta-roos, oorspronkelijk 'rosa damascene' genoemd, zijn dicht bezaaid met doornen. De winterharde bloem heeft vijf blaadjes, een sterke geur en roze bloemblaadjes. Deze rozensoort, die een hybride is, wordt ook roze olie roos, olie roos, gom roos of damast roos genoemd. Als we bedenken dat de roos in de geschiedenis in alternatieve geneeskunde is gebruikt, wordt het belang van de rozenteelt en industrie duidelijker voor Anatolië.

Rozenbloesem; kinderen worden geboren
Isparta is een stad die sinds de oudheid is geïdentificeerd met rozen. Meisjes, geboren tussen 5 en 10 uur, heetten vroeger Gülderen, wat 'iemand betekende die rozen oogst'; meisjes die 's middags werden geboren heetten vroeger Gülseren, wat' iemand die rozen uitspreidt 'betekent, omdat de rozen' s middags in zakken worden gevuld en zich vervolgens in fabrieken op de grond verspreiden; meisjes die 's avonds werden geboren, heetten vroeger Gülay, wat' roos en maan 'betekent. Tot voor kort bezochten degenen die Isparta kwamen bezoeken Atabey Ertokuş Madrasah, een waardig Seljuk-artefact met zijn gestileerde compositie van de binnenste koepelhemel, de Firdevs Pasha-moskee, het Isparta Museum en de natuurlijke omgeving van de Göller Yöresi (het Merengebied), rozenproducten kopen, winkelen en vertrekken. De afgelopen jaren zijn zowel 'lokale als buitenlandse toeristen' geïnteresseerd geraakt in 'rose harvest tours', die hebben bijgedragen aan de toeristische sector van Isparta.

Göller Yöresi. Het Merengebied.

Een geurige dag
'Güller Vadisi' (vallei van rozen) De omgeving van Güneykent, de grootste rozentuin van Isparta, ligt op 40 km van Isparta en op 15 km van de kruising van Burdur en Antalya. De omgeving trekt bezoekers met de belofte van een mooie geur tijdens de oogst van 15 mei tot eind juni. 15-18% van de rozen geteeld in Isparta worden hier geteeld. De Isparta-roos, die in juni bloeit en de enige roos is die geschikt is voor olieproductie, heeft een sterke geur. In Güneykent gaan de producenten met hun families op weg naar de oogst in de richting van hun tuin vóór zonsopgang en samen met de eerste lichten van de dag beginnen ze rozen te verzamelen. De tot het middaguur verzamelde rozen worden overgebracht naar de landbouwers die 'pat pat' worden genoemd en naar de fabriek gebracht; ze worden op dezelfde dag verwerkt en rozenolie wordt afgeleid. Een moderne rozenoliefabriek werd opgericht met de instructie van Atatürk die naar Isparta kwam. De landelijke productie van rozenolie is sinds 1935 begonnen aan de grootschalige industriële productie van rozenolie. 

Vandaag de dag echter, als er vraag is, produceren sommige producenten rozenolie met hun traditionele methoden in de secties die ze bij hun huizen bouwen. Het is de moeite waard om de traditionele bereiding van rozenolie in de distilleerders genaamd 'zwarte ketel' te bekijken.

Rosen zijn een zegen
Je kunt een wandeling maken in de rozentuin in Güneykent, informatie krijgen over de rozenoogst van de arbeiders, de rozen ruiken, rozen met je blote handen oogsten, foto's schieten, Yunus Emre Tomb bezoeken en van je rozenthee naast de waterval genieten bij het plein. Bezoek ook het Rose House, waar de producten, handgemaakt door de Gülkent-vrouwen, worden tentoongesteld en souvenirs, tapijten en naaiateliers worden gevonden. Isparta heeft meer dan 10 rozenoliefabrieken die eigendom zijn van Gülbirlik en enkele andere particuliere organisaties. Touring in rozenteeltfabrieken en het vergelijken van oude en nieuwe oliewinningmethoden zal je tour ook een interessant perspectief geven. Rozenolie, rozenbottel, rozenroom, de rozenstroop behoren tot de souvenirs van uw reis. De wereld van roos is een zeer kleurrijke zegen om te ontdekken van zijn geurige tot helende krachten.

Het International Rose Festival

Mis het niet
Het International Rose, Carpet, Culture en Tourism Festival is in juni.

Smaakstop
Sla de beroemde Isparta-kabab niet over. 

Met dank aan BERİL ŞEN 1 mei 2017

Informatie Holiday & Housing Isparta oogstrondleiding

Vitex Natura creëert de mogelijkheid voor iedereen die de rozenoogst en lavendeloogst in de regio Isparta wil verkennen. Doe mee met onze speciale rozen- of lavendelrondleidingen, voor individuen, groepen, reizigers of professionals. We zijn creatief en flexibel, laten ons weten wat uw wensen zijn en we regelen een verblijf voor u dat u nooit zult vergeten.

Rozen en Lavendel rondleidingen

Vitex Natura is de concretisering die is voortgekomen uit de ontdekking van, moeder en haar dochters een Hollandse familie, met hun liefde voor natuurlijke producten. Gebaseerd op een + 15 jaar oude ervaring als verkoop van natuurlijke producten uit de regio's Zuid-Frankrijk en Isparta in Turkije, delen we onze kennis van deze Provençaalse schoonheden graag met mensen in een vriendelijke en ontspannen sfeer. Maak je geen zorgen, we spreken vloeiend Engels, Duits, Frans, Nederlands en Turks.

We begeleiden onze gasten tijdens hun bezoeken aan boord van een comfortabele auto met 4 of 7 zitplaatsen of minivan uitgerust met Airconditioner. Laat je leiden door de mooiste landschappen van deze sprookjesprovincies en ervaar de heerlijke geuren en prachtige landschappen.

Toeristen naar de 'Güller Vadisi' (Vallei van de Rozen) kunnen een rondleiding door deze weelderige tuin nemen, deelnemen aan de fotosafari, deelnemen aan rondleidingen langs de aangewezen fiets- en wandelpaden.

Akpınar Village Observatie Terras

Sorteer op

Kennismaking actie Rozen producten

Kennismaking actie Lavendel producten

De Eau de Cologne à l'Ancienne​ uit Grasse Zuid frankrijk

Gast vlogger.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Superclair Kennismaking pakketten verkoop!

Superclair household cleaning products package.

Le Serail Kennismaking pakketten verkoop!

Le Serail personal hygiene package

Turkse wijnen

Betaalbare tand implantaten

Health & Aesthetics

© 2016 - 2021 Vitex Natura groothandel natuurlijk mooi en gezond. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel