Parfums uit Zuid Frankrijk

  

De drie beroemde parfumhuizen in Frankrijk

 

Frankrijk, land van de parfum. 

Met Parijs als stad waar de meest prestigieuze parfummakers huizen en Grasse, bloemenhoofdstad en parfumspecialisten aan de Côte d'Azur, is Frankijk een waar paradijs voor liefhebbers van geuren en parfum. 

Al sinds de klassieke oudheid wordt er parfum gemaakt in Mediterraanse landen. Het gebruik van een luchtje werd in de XVIIIe eeuw zelfs verkozen boven een wasbeurt met zeep!

 

Grasse de bakermat van de parfum. 

Naast het Duitse Keulen, waar het eerste geurwater ontwikkeld werd, gebeurde alles op parfumgebied aan de Côte d'Azur in Grasse.

Daar werd een techniek ontwikkeld om de pure parfum te extraheren met behulp van stoom of alcohol.

Dankzij het zonnige klimaat, bloeien geurende bloemen in overvloed in de streek zoals rozen, lavendel en jasmijn en vele andere bloemen soorten. 

Hoe wordt parfum gemaakt?

Vandaag de dag is het productieproces geëvalueerd en worden de miljoenen bloemen die nodig zijn voor de parfum geimporteerd uit andere landen. Maar in Grasse en Parijs vindt u nog altijd de beste 'neuzen' van de industrie. Zij werken met subtiele melanges en kostbaren extracten om parfum te creëren. In feite zijn de parfums in 7 geur families in te delen (de beroemde Chanel N°5 hoort bijv. bij de Hespéridées).

Naast bloemen wordt er ook gebruik gemaakt van fruit (als sinaasappel, vanille), hars (als mirre en wierook), maar ook mousse, kruiden en wortels (zoals ijzerkruid of vetiverwortel) of specerijen (als kaneel) en houtschors. En laten we niet bijzondere ingrediënten als bijenwas of musk vergeten!

Geuren als incentive. 

Veel parfumhuizen kunnen bezocht worden door groepen. Sommigen organiseren ludieke spellen waarbij deelnemers leren hun zintuigen te gebruiken of laten de deelnemers hun eigen parfum samenstellen. Ook in Parijs en Grasse zijn verschillende origenele tochten rond het thema parfum samengesteld:

Bezoek aan de distilleerderijen van Grasse Fragonard, Galimard en Molinard zijn "fabrieken" waar u de high tech werkplaats kunt bezoeken en een museum met de oude productie technieken. Lokaal vindt u er ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in de bewerking van aromatische planten.

 

1. Een bezoek aan Fragonard in Grasse

Fragonard was de naam van een grote schilder die als hommage is gebruikt voor het parfumhuis, opgericht in 1782. Er zijn werkplaatsen te bezoeken in Grasse, maar ook twee musea in Parijs: in de rue Scribe (bij de Opéra Garnier) en op de boulevard des Capucines. 


Het parfummuseum van parfum fabrikant Fragonard is gevestigd in het centrum van Grasse. Er is een ingang van het gratis toegankelijke parfummuseum in de dorpsstraat en er is een ingang aan de weg naar Cannes. Bij de weg is een parkeerterrein waar iedere dag veel bussen met toeristen stoppen.

Het museum kunt u zelf verkennen maar u kunt ook kiezen voor een rondleiding. Als u de rondleiding neemt komt u ook in het productiegedeelte van de parfumfabriek. Hier kunt u het hele proces van het maken van parfum zien, ruiken en horen.

Adres: Fragonard: Bd Fragonard. 

    

2. Een bezoek aan parfumfabrikant Molinard

Molinard is een provençaalse parfumeur sinds 1849, waar u een kijkje achter de schermen kunt nemen in Grasse. Zij bieden verschillende animatie aan voor groepen: parfum maken, geurspellen met 'l'odorama', etc. En leggen met hun 'Atelier Gourmand' een link van geur naar smaak rond de thema's koffie, thee en chocola. 
Parfumhuis Molinard is niet gratis toegankelijk maar u kunt wel een les volgen in het maken van parfum. De les wordt gegeven door een echte Neus. U maakt tijdens de les een parfum waarbij u kunt kiezen uit zo'n 80 ingrediënten.

In de winkel van Molinard heeft u een ruime keuze aan geurtjes en zeepjes. Er zijn ook producten die u elders niet of moeilijk kunt vinden.

Adres: Molinard: Bd Victor Hugo 60. 

3. Een bezoek aan parfumhuis Calimard

Galimard parfumerie is tevens een boegbeeld in Grasse. Niet te verwarren met de beroemde uitgeverij Gallimard. Ook hier kunt u de werkplaats en de winkel bezoeken.

Parfumhuis Galimard ligt buiten het centrum van Grasse maar is met de auto goed bereikbaar. Ook bij Galimard kunt u een rondleiding krijgen en een cursus parfum maken volgen.

Adres: Galimard: Route Cannes 73.

    

4. De kleine parfumwinkels in het centrum van Grasse

Behalve de grote parfumhuizen vindt u in de kleine winkelstraten van Grasse ook een aantal kleine bedrijfjes waar parfum gemaakt wordt. De eigenaar van de winkel/studio is dan de Neus die het parfum heeft samengesteld.

In de Rue de l'Oratoire 12 vindt u de parfumwinkel van Didier Gaglewski. Het is leuk om eens met een echte Neus te praten over parfum en Didier Gaglewski spreekt goed Engels en praat graag over zijn werk.

  

 

Starterspakket eco schoonmaak producten

Starterspakket lavendel bio producten

Starterspakket bio olijfolie producten

Starterspakket lavendel bio olijfolie producten

Kennismaking actie Rozen producten

Kennismaking actie Lavendel producten

De Eau de Cologne à l'Ancienne​ uit Grasse Zuid frankrijk

Gast vlogger.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Superclair Kennismaking pakketten verkoop!

Superclair household cleaning products package.

Le Serail Kennismaking pakketten verkoop!

Le Serail personal hygiene package

Turkse wijnen

Betaalbare tand implantaten

Health & Aesthetics

© 2016 - 2024 Vitex Natura groothandel natuurlijk mooi en gezond. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel