De roos historie en fabricage

De Bulgaarse Rozenvallei.

Rozen nemen een aparte positie in in de hiërarchie van bloemen - ze worden over het algemeen als de beste van alle bloemen beschouwd. Rode rozen zijn een teken van liefde, gele rozen zijn een teken van vriendschap en witte rozen staan ​​voor zuiverheid, daarom worden ze vaak gebruikt voor bruiloften en begrafenissen. En dit is slechts het topje van de ijsberg als het gaat om kleuren en variaties.


Rozen komen prominent voor in poëzie, misschien vanwege hun schoonheid, geur en symboliek. Ze worden als een prachtig geschenk beschouwd en sommige worden zelfs gebruikt om schoonheidsproducten en voedsel te maken. Vraag iemand welke bloem het neusje van de zalm is en het antwoord zal ongetwijfeld de roos zijn. Dus waar komen de beste rozen ter wereld vandaan?


De luxueuze Rosa Damascena heeft door de eeuwen heen een lange weg afgelegd - van het Midden-Oosten via Perzië en India om zijn echte thuis te vinden in de "Vallei van Roses" in Centraal Bulgarije. Er is iets met de lucht, de bodem en het klimaat op deze magische plek die de natuurlijke synthese van rozenolie van de hoogste kwaliteit ter wereld stimuleert. Al eeuwenlang is het bekend dat de Bulgaarse rozenolie de huid en ziel herstelt en doet herleven.


Gelegen in een afgelegen en rustige omgeving in centraal Bulgarije, omringd door eindeloze groenblijvende bergen en torenhoge pieken, ligt aan de voet van de grootste bergketen van Bulgarije een kleine, zonnige en vruchtbare vallei. Over de hele wereld bekend als de Rozenvallei, aan het einde van de lente vult de lucht zich met de zoete geur van roos terwijl de nieuwe oogst wordt verzameld. Dit is de thuisbasis van Bulgaarse roos. Deze geurige vallei staat bekend om zijn rozenolie van uitzonderlijke kwaliteit die uitblinkt in zowel geur als natuurlijke concentratie van bioactieve stoffen.

De Rozenvallei of Vallei van de Rozen is een gebied in het centrum van Bulgarije, 200 km ten oosten van Sofia. De Rose Valley loopt van oost naar west. De vallei is relatief breed, bijna vlak, die alleen in het noorden en zuiden beperkt is door bergketens - in het noorden vanaf het centrale Balkangebergte en ten zuiden van het oostelijke deel van het gebergte Sredna Gora. De Rose Valley is geologisch samengesteld uit twee rivierdalen - ten westen van de riviervallei Strjama en ten oosten van de vallei met de rivier de Tundzha. Het westelijke deel van de roos staat ook bekend als het Karlovo-bekken en het oostelijke deel van de roos wordt de Kazanlak-vallei genoemd, genoemd naar de nabijgelegen stad Kazanlak.

De Rose Valley, is voor de buitenteelt van rozen waarvan bekend is, dat ze hier in de mijlen lange velden groeien voor industriële doeleinden. Hier, in een door de wind beschermde vallei tussen de twee oost-west lopende bergketens, worden eeuwenlang tot de zomer bloeiende damastrozen (Rosa damascena) gekweekt, voornamelijk de variëteit 'trigintipetala' synoniem 'Kazanlak', als de 'Bulgaarse olie roos al genoemd 1689. Van de bloembladen van deze roos wordt geproduceerd, door distillatie, de kostbare rozenolie, een van de duurste etherische oliën. Rozenolie wordt veel gebruikt in de parfumerie, in de parfumering van voedsel en dranken en in de farmaceutische industrie.

De Rosen-kultivatie breide zich uit in de zeventiende eeuw, van Perzië naar India, Noord-Afrika en Turkije. In 1710 begon de rozenteelt in Bulgarije in Kazanlak. Van 1750 tot heden is het gebied tussen Kazanlak en Karlovo, het grootste productiegebied voor de productie van rozenolie. In de 20e eeuw waren er in Bulgarije nog ongeveer 2800 kleine destillier bedrijfjes voor de productie van rozenolie met stoomtanks voor ongeveer 1-10 ton bloemen.

Bulgarije is s'werelds grootste producent van rozenolie, het levert 70% van de wereldproductie van rozenolie. De rozen worden voornamelijk geteeld in de Rozenvallei. De bloemblaadjes worden heel vroeg in de ochtend geoogst, omdat het oliegehalte dan het grootst is. Drie ton bloemen zijn er nodig om een liter gedistilleerde rozenolie te produceren. Dit vertegenwoordigt een rendement van slechts 0,02 tot 0,05%. Bulgarije produceerde in 2003 ongeveer 900 kg rozenolie. Het centrum van de rozenolie-industrie is Kazanlak, andere kleinere centra zijn Karlovo, Sopot en Kalofer.

Het seizoen voor het plukken van de bloemblaadjes is van mei tot juni. Gedurende deze tijd is de hele vallei bedekt met rozen en ruikt het er heerlijk! Het plukken van een roos is van oudsher een functie van vrouwen, hiervoor is veel vaardigheid en uithoudingsvermogen vereist. De bloemen worden zorgvuldig afzonderlijk gesneden, in rieten manden geplaatst en naar de distilleerderij gebracht. Na het pluk-seizoen in juni wordt er feest gevierd in de dorpen en steden. Er worden jaarlijks bloemenfestivals en volksfeesten georganiseerd. Elk jaar wordt er een festival gehouden in de Rozenvallei van Rozen en Rozenolie.

Interessante feiten over de rozenproductie in het begin van de 20e eeuw.

  • Een 1000 m2 grond met Rosa Damascena-planten kost tussen de 60-200 levs.
  • Om 1 kilo rozenolie te produceren heb je 3000-3500 kilo Kazanlak Witte roos of 4000-5000 kilo Rode oliehoudende roos nodig.
  • De gemiddelde groei van de met rozen beplante gronden bedroeg tussen de twee en vijf duizend m2 per jaar.
  • Helaas werd de enorme toename van rozenplantages in het begin van de 20e eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog teruggebracht tot 23%.
  • Elk dorp in de Rozenvallei had zijn speciale methode voor het onderhouden, planten en verwerken van de rozenblaadjes. Er is een lange lijst met verschillende tools die bij elk van deze processen worden gebruikt, waarvan u sommige kunt zien in het Institute of Rose in Kazanlak en in het museum.
  • Om erachter te komen of rozenplanten bevroren waren, plukten de lokale bevolking een aantal takken, staken ze in aardappelen en lieten ze een paar dagen achter hun fornuizen staan. De verhouding tussen verse en droge takken zou laten zien of ze meer of minder rozenplukkers moesten huren.
  • Van 1 kilogram rozenblaadjes maak je 1 kilo rozenwater.

Starterspakket eco schoonmaak producten

Starterspakket lavendel bio producten

Starterspakket bio olijfolie producten

Starterspakket lavendel bio olijfolie producten

Kennismaking actie Rozen producten

Kennismaking actie Lavendel producten

De Eau de Cologne à l'Ancienne​ uit Grasse Zuid frankrijk

Gast vlogger.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Winkelwagen

Superclair Kennismaking pakketten verkoop!

Superclair household cleaning products package.

Le Serail Kennismaking pakketten verkoop!

Le Serail personal hygiene package

Turkse wijnen

Betaalbare tand implantaten

Health & Aesthetics

© 2016 - 2024 Vitex Natura groothandel natuurlijk mooi en gezond. | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel